Första klippet
Så du ska börja klippa din film? Det var roligt att höra! Att klippa film är kul och tiden går fort när man har roligt. Det är inte ovanligt att klockan rusar iväg in på småtimmarna innan du är klar med ditt klippjobb. Men för att göra jobbet enklare så är det viktigt att välja ett bra program att arbeta i.
Redigeringsprogram
De program som jag använder mig av är Premiere som är en del av Adobe, samt AVID. AVID använder främst på Tv husen och filmindustrin. Det som jag pratar om här kommer vara Premiere. Det här programmet finns både för desktop och mobil, i mobil heter det Premiere rush. Båda programmen finns att ”hyra” månadsvis av ADOBE vilket är bra för då behöver man inte betala stora summor för programmen. Dessutom så får man oftast uppdateringar under tiden man hyr dem. Båda programmen finns att hämta i en s.k trial version.
BÖRJA KLIPPA FILM
Innan du börjar klippa film måste du bestämma dig för vilket format du arbetar för. Ska filmen ut på sociala medier? Eller ska den spelas på din tv? Anledningen till detta är att det är olika format på bilden i de olika plattformarna. I en vanlig HDTV är bildrutan 1920*1080 pixlar stor, medans det i t.ex Instagram är fyrkantig bild 1080*1080 pixlar stor. Våra gamla filmer från VHS maskinen tex var endast 720*576 pixlar stor, att jämföra med nutidens telefoner som kan spela in med ultraHD som är3840*2160 pixlar stor.
25 bilder i sekunden...
Du har säkert sett den siffran någonstans, 25 bilder/sek. Det är bildfrekvensen i Sverige och i många andra EU länder. MEN inte i USA. Där är bildrutefrekvensen 30 bilder /sek. Allt började i våra vägguttag. Strömmen i våra vägguttag är växelström, dvs den pendlar mellan att vara vara positiv och negativ i en bestämd fart, för vår del i Europa görs detta 50 ggr / sek. I USA 60ggr/sek.
Tjock-TV satte standarden
Men vad har det med våra TV bilder att göra då? Jo när standarden sattes för bildväxling så hade vi tjock-tv apparater, de var ytterst känsliga för störningar från elnätet. Därför valdes en jämn multipel av strömfrekvensen så att den inte skull störa tv:n s bildväxlingar. 50 växlingar/sek i strömmen gav oss 25 bilder i sekunden. Och 60 växlingar/sek i USA gav dem 30 bilder/sek.
Vi ser fortfarande detta val när vi ska ställa in kamerainställningarna på vår Iphone.
Noggrannhet - gör det lättare!
Det sista jag vill beröra innan vi går över till redigeringen är vikten av att vara noggrann! Bestäm dig tidigt för var du ska ha ditt material! Förvara det på en lös hårddisk och skapa undermappar för ljud stillbilder och råmaterial(orginalfiler från kameran). Då råder det ingen tvekan om var du har ditt material! I en redigering har materialet oftast en tendens att växa och bli mer och mer. Det är lätt att tappa bort filer och det känns onödigt om det sker bara för att man inte var noggrann från början.
Att göra till nästa gång:
Ladda nu ner ditt redigeringsprogram och gör plats för materialet antingen på datorn eller på en lös disk. Tänk på att den disken i datorn som används mest är systemdisken. Den i sin tur har hand om skrivbordet. Om du väljer att lägga ditt material på skrivbordet så kan det försvinna om systemdisken går sönder. Och den disken som används mest är statistiskt sett den som går sönder först 😉